Hernieuwers +16 jaar

De kernwoorden volgens de leeftijdsbalk

Houding t.o.v. leefwereld PLANNEN EN KEUZES MAKEN
Interesse INSPRAAK
Motivatie voor KSA GROEP
Groeien in initiatief ENGAGEMENT
Identiteitsontwikkeling EIGEN IDENTITEIT OPBOUWEN

Vanuit de passie voor KSA groeit het verlangen om zelf leiding te geven. Samen met andere leeftijdsgenoten wordt er gebouwd aan een stevige ploeg en groep.

De Hernieuwers engageren zich om het beste van zichzelf te geven door de eigen talenten in te zetten. Ze leren gaandeweg ook omgaan met de diversiteit in de groep. Onder het motto ‘samen staan we sterk’ worden de schouders gezet onder het vormgeven van een goede bond.

Kernwoorden rond de K

SAMENWERKEN VRIENDSCHAP DIVERSITEIT

Methodieken en tips

 • Verzorg je onthaal en de pauzes.
 • Maak bij het begin een kring of een vierkantsformatie.
 • Zoek naar of maak zelf een aandenken (bijvoorbeeld voor het kamp) waarin een bepaald talent of kenmerk van de Hernieuwers beklemtoond wordt.
 • Geef iedereen eens een pluim. Mag ook letterlijk!
 • Denk na over hoe je de Hernieuwers kan belonen.
 • Mission impossible. Geef elke Hernieuwer een weekopdracht (Bv. Help je buurman om zijn valies in orde te houden. Sport elke middag mee.). Zorg ervoor dat de opdracht een uitdaging is voor die persoon. Op het einde van de week bekijk je of de opdracht geslaagd is.
 • Gespreksmethodiek. Geef iedereen 10 lucifers. Zolang de Hernieuwers nog lucifers hebben die kunnen branden, hebben ze spreektijd.
 • Een boek schrijven op kamp of doorheen het werkjaar. Schrijf een eerste zin in een blanco boek. Nodig daarna iedereen uit om een nieuw verhaal te schrijven door de eerste en volgende zinnen aan te vullen. Als leiding geeft je richting aan het verhaal door af en toe te zorgen voor een wending.
 • Jij-bent-een-kei-steen. Laat iedereen een kei of steen zoeken. Daarna bepaal je als leiding wie een steen moet geven aan wie. Bij de overhandiging van de steen zegt de Jonghernieuwer iets positief (Waarom vind ik jou keitof?) aan de andere Jonghernieuwer.
 • Een ‘cadeautje’ geven. Laat iedereen na het weekend of kamp in een kring staan. Uit een doos met naamkaartjes laat je iedereen om beurten een kaartje trekken. Daarna stapt iedereen op zijn beurt naar de persoon van wie men de naam getrokken heeft en geeft hem een ‘cadeautje’. In gebarentaal wordt de persoon iets overhandigd. De persoon die het ontvangt zegt: ‘O, wat leuk een …’. En vult aan met het cadeau dat hij denkt te krijgen.
 • ...
Website overzicht
letterlijk geloof
+/- letterlijk geloof
+/- symbolisch geloof
symbolisch geloof
bijbel beluisteren
bijbel uitbeelden
bijbelverhaal duiden
bijbel + leven duiden
opstapjes voor stilte en gebed
samen vieren
concreet
eenvoudige symbolen
eigen leven
openheid durven
afbeeldingen
(uit)beelden
rituelen
knutselen
eenvoudig gesprek
open gesprek
diepgaand gesprek
doen
(nadenken +) doen
nadenken
waarden kiezen
waarden doorgeven
herkenbaar
actie
verhalend kader
identiteit
vertellen
groep vormen
teamspirit
keuzes maken
passie voor ksa
samenwerken
ontdekken
vriendschap
luisteren
samen spelen
grenzen verleggen
met grenzen omgaan
opkomen voor jezelf
diversiteit
Illustraties: Michaël Broucke
Webdevelopment: Arne De Smedt